Fottur i Dolomittene

Kari Løvskogen's picture
Your rating: None Average: 5 (441 votes)

DNT Oslo og omegn (www.dntoslo.no) arrangerer mange fellesturer i inn- og utland, og jeg valgte å dra til Dolomittene i Nord-Italia en uke i begynnelsen av juli. Reisen gikk med fly til Innsbruck, så med buss over Brenner-passet til Toblach/Dobbiaco, første overnattingssted. Videre forflyttet vi oss til Cortina, Val Gardena og Tires, før hjemreisen med handlestopp i Bolzano. Turen ble organisert i samarbeid med tyske Hagen Alpin Tours.

Dagsetappene startet ved at vi ble fraktet med buss til utgangspunktet for dagsturen. Så var det å ta beina fatt. Stigningene varierte mellom 600 og 1200 høydemeter og målet for dagen (lunsj-hytta) lå vanligvis på 2000-2500 moh. En dag tok vi gondolbane opp(til Seiser Alm). En annen dag tok vi stolheis ned(fra Rosengarten). Etter lunsj gikk vi stort sett ned til hotellet, og var fremme ved fem-seks-tida.

Du må være i brukbar, men ikke i superform for å nyte turen. Vår tyske fjellfører var flink til å holde lavt tempo i motbakkene. De fleste av de 14 deltagerne var i 50-og 60-åra og erfarne turgåere.

Seks grunner til å dra på en slik tur:

- Storslått alpint landskap:
Vi forflyttet oss fra grønne daler via mørke barskoger, vakre innsjøer og blomsterenger til karrige høgfjellsområder. Vi gikk langs Pragser Wildsee, en av de vakreste innsjøene i Dolomittene. Vi krysset Seiser Alm som er Europas største blomstereng på 57 km2, forøvrig der skigutta trener på forvinteren. De mest kjente toppene vi så var Drei Zinnen(Tre Cime), snødekte Marmolada og Rosengarten-fjella. Det var ikke noe klatring på turen, men noen steder var det bratt og du ikke burde tråkke utenfor stien. Stiene var gode og tilrettelagt; noe helt annet enn å hoppe fra stein til stein i den norske fjellheimen!
Vil du ha større utfordringer finnes det mange klatreruter- Vie Ferrate- du kan ta på egen hånd i Dolomittene.

- Frodig flora:
Høye bartrær(gran, furu og lerk) gikk opp til 2000m, blomsterprakten ble nesten finere og finere opp til 2500 moh. Vi så bl a mange orkideer, fjellvalmue, fjellfiol og reinrose. Av de mer unorske kan nevnes edelweiss, alperose og alpeklematis. "Drachenmaul" var nok den vi så mest av; en flott mørkeblå blomst som har overlevd istidene.

- Sosialt fellesskap:
Folk som går i fjellet er som regel hyggelige, og denne gjengen var ikke noe unntak! Det ble raskt en sammensveiset gjeng med mye humør.

- Språktrening:
I Tyrol snakkes det tysk og italiensk; i området Val Gardena et tredje språk: ladinsk, som er i slekt med retoromansk. Alle navn på skilt står på to språk. Bolzano på italiensk; Bozen på tysk. Folk snakker stort sett både tysk og italiensk.

- God forpleining:
Når vi hadde strevet oss opp de ca 1000 høydemeterne fikk vi lønn for strevet, for der åpenbarte det seg en hytte med servering av varme lunsjretter med dertil egnet drikke. Dessertfavorittene ble Kaiserschmarren(pannekake, noen steder feilaktig kalt omelett) og Apfelstrudel(eplekake). Gulasch og pasta var populære varmretter.
Rommene og frokosten på de 3-stjerners hotellene vi bodde på var veldig bra; litt uvant for nordmenn med alle de søte italienske kakene. Middagene spiste vi på hotellet eller en restaurant i nærheten; alt veldig bra.

- Høydetrening:
Du blir støl i beina de 2-3 første dagene; så går det over. Å forflytte seg så mange høydemeter i løpet av ei uke er selvfølgelig bra for musklene. Dessuten blir antall røde blodlegemer høyere og dermed kan en forbigående bedring i kondisen merkes når du kommer hjem.

Du kan lese mer om turen på:
http://www.dntoslo.no/fellestur/activity.php?ac_id=37285&fo_id=7173. Endringer i programmet kan skje, f.eks pga været. Vi måtte bl a legge om ruta en dag pga tordenvær, og vi måtte kutte en topptur til Piz Boe 3150m pga for mye snø.

Bildene viser:
Drei Zinnen
Sellagruppen
Drachenmaul
Solid lavkarbo-lunsj med grappa i midten
Seiser Alm
Pragser Wildsee
Rosengarten

Javascript is required to view this map.