Herlige Bratislava

Linn Krogh Hansen's picture
Your rating: None Average: 5 (3 votes)

Det Bratislava mangler i størrelse tar byen igjen på sjarm og ro. Slovakias hovedstad er en moderene metropol med internasjonale motehus, designhoteller og sofistikerte spisesteder, samtidig som du fortsatt kan føle et svakt vindpust fra det gamle Øst-Europa i bakgatene.

Bratislava er en av fire hovedsteder som er bygget rundt Donaus bredder. Elven er selve hovednerven gjennom byen, men til forskjell fra de mer kjente hovedstedene i nabolandene har ikke området langs elvepromenaden i Bratislava like stor tetthet av restauranter og kafeer. Ikke ennå, men store deler av området er tydelig under utvikling og renovering. Blant de nyeste innslagene er en tidligere elvebåt som er gjort om til et tre stjerners hotel, og nå går under navnet Botel Marina. Bildene fra nettsiden og tilbudet om å bo to netter til prisen ev tre gjorde at vi falt for fristelsen til å prøve det flytende Donau-hotellet for første del av oppholdet. Det viser seg å være et godt valg, for båten byr på fine og elegante lugarer med bad, frokostsal med storslott elveutsikt på det øverste av de to dekkene over vannlinjen, et utmerket indisk restaurant og hygglig betjening. Beliggenheten rett under Bratislava slott og fem minutters gange fra sentrum passer oss helt ypperlig.

Stare Mesto, Bratislavas gamle bydel, ligger kun syv-åtte minutters spasertur unna vårt flytende hjem. Mellom den vakre renessansebygningen som huser Nasjonalteateret og Michalsporten sprer de brolagte gatene seg i alle retninger. Michalsporten eller Michalska Brana, som er det slovakiske navnet, er den eneste gjenværende av de fire byportene som ble bygget under middelalderen. I dag huser det 51 meter høye tårnet fra 14.hundretallet et våpen- og festingsmuseum, og flere av bygningene i området bringer assosiasjonene tilbake til den gangen byen var hovedstad i det store ungarske riket for 250 år siden. At Slovakia ble hengende etter da nabolandene Tsjekkia og Ungarn kuttet båndene til kommunismen er godt skjult i sentrum av Bratislava i dag. Nå er det sjokoladebarene, restaurantene og merkebutikker som Bodyshop og Benetton som har tatt over regien i gatebildet.

Les mer på http://www.linnsreise.no/?p=459