Roma: Pantheon, Piazza della Rotonda, og litt til!

Stein Nicolaysen's picture
Your rating: None Average: 4.4 (7 votes)

Piazza della Rotonda er en plass du alltid kommer tilbake til. Hvis du ikke har vært her, har du ikke vært i Roma! Plassen er ikke stor, men desto mer minneverdig.

Her finner du først og fremst Pantheon (alle guders tempel), reist av keiser Hadrian mellom 115 og 128 e.kr.
På innskriften står det: M. AGRIPPA L.F.COS TERTIUM FECIT. Det betyr: Marcus Agrippa, sønn av Lucius, bygget dette i sitt 3. konsulat. Det opprinnelige Pantheon ble oppført av Marcus Agrippa, keiser Augustus svigersønn, rundt år 25 f.kr. Det brant i 80 e.kr. Nå stilles det faktisk spørmål om det ikke var keiser Trajan som begynte gjenreisingen og at Hadrian sluttførte arbeidet med den greske forhallen og kuppelen innenfor.

I dag er det selvfølgelig omgjort til en kirke. Det skjedde i 609 (+-), da pave Bonifatius IV fikk tillatelse til dette av keiser Fokas i Konstantinopel. Fokas fikk sin egen søyle på Forum Romanum, som takk for elskverdigheten!

Tempelet ble vigslet den 13. mai samme år og fikk navnet St. Maria ad Martyres. Begivenheten ble feiret med bl.a. å kjøre inn 28 vognlass med beinrangler fra katakombene utenfor byen, martyrer fra førkristen tid i Roma. Naturlig nok ble denne martyrkirken et yndet valfartssted. Det var imidlertid lite mat for alle de tilreisende på våren i Roma. På 7 – 800 tallet ble den offisielle dagen for feiringen flyttet til 1. november, og er opphavet til vår Allehelgenssøndag.

Pantheon må besøkes på dagtid for at du skal få med deg at alt opplyses av et 9 meter stort hull i toppen av kuppelen. Rafaels (1483 – 1520) sarkofag er plassert i en nisje inne i tempelet, sammen med blant andre kong Vittorio Emanuele II.

Men, Piazza della Rotonda er mye mer enn Pantheon. Plassen omkranses av barer og restauranter. Det er ikke akkurat stedet å innta det store måltidet, men absolutt et sted å slå seg ned for å se på livet. Det er med andre ord en meget sjarmerende turistfelle.
Slå deg ned ved ett av bordene på venstre side (når du står med ansiktet mot Pantheon). På motsatt side kommer de raskt frem med spisekartet. Nyt livet og føl deg som romer!

Etterpå anbefaler jeg deg å ta turen opp forbi Pantheon på venstre side, til Piazza della Minerva. Her blir du ønsket velkommen av Berninis berømte elefant, til kirken Santa Maria Sopra Minerva! "Sopra" betyr "over". Det er altså Mariakirken som er bygd over et Minervatempel. Det er den eneste gotiske kirken i sentrum av Roma, men du ser ikke det gotiske før du kommer inn. Under høyalteret finner du sarkofagen til den hellige Katarina av Siena. Her ligger restene av hennes kropp, mens hodet er plassert i et skap på veggen i en kirke i….ja, nettopp; Siena!

Til venstre for alteret står en kristusstatue, et tidlig arbeid av Michelangelo. Opprinnelig hadde ikke Kristus klær på, men senere pietisme førte til at det nå er et ”kledelig” bronseklede over de edlere deler.

Det var i det tilliggende dominikanerklosteret Galileo Gelilei den 22. juni i 1633 måtte avsverge sin påstand om at jorden var verdens midtpunkt, og at vår klode beveger seg rundt sola. Den gamle professor måtte knele i bare skjorta foran øvrigheten. Han ble dømt til livsvarig fengsel og be de 7 botssalmene ukentlig i 3 år. Legenden forteller at han etter dommen skal ha mumlet ut av munnviken: «Eppur si muove», som betyr, "men den beveger seg likevel"! Heldigvis for Galieli, var han en nær venn av paven (Urban VIII) og fikk lov til å bo i sitt hjem utenfor Firenze. Ikke før i 1992 kom det en beklagelse fra den katolske kirke, gjennom Pave Johannes Paul II, for behandlingen av Galileo Galilei. I mars 2008 fikk han full oppreisning! Kanskje litt i seneste laget?

Når du går ut av kirken tar du sikte mot bladkiosken på den andre siden av plassen. I kroken til høyre finner du ”pavebutikken”. Det er her de syr pavens klær. Når en ny pave skal velges stilles det ut 3 kapper i vinduet hos Gammarelli; small, medium og large. Når paven endelig er valgt, iler Gammarelli over til Vatikanet med den kappen som passer best til den første ”opptredenen” på Petersplassen. Ta en tur innom denne butikken. De har noen nydelige kardinalrøde sokker, som kan være et godt minne å ta med seg hjem fra Roma!

Når vi først er i dette området, kan jeg anbefale en god middagsrestaurant bare noen få meter fra Pantheon. Til å ligge så nær en av Romas hovedattraksjoner, er det overraskende rimelig å spise hos Antonio i Via dei Pastini 12. Koselig interiør og en aldeles nydelig kalvefilet. Stefano og resten av betjeningen er veldig hyggelige. Her er det som regel fullt, med kø utenfor, så bestill bord på forhånd!

Hvis du ønkser å lese mer om Roma, gå inn på www.romareiser.no.
Her finner du restauranter i Roma, gode tips om hvor det er godt å bo i Roma, Romas historie, Romerske keisere, vandringer i Roma, kirker i Roma og mye mer. Roma er en by å drømme seg bort i, så selv om Romareiser.no inneholder mye fakta, er det lagt vekt på å presentere byen på en slik måte at du blir med på en reise.

Er du glad i mat og ønsker å lære mer, finner du en oversikt over matkurs i hele Norge på Kursagenten.no. Her er noe for enhver smak.

Buono appetito!

Veldig god beskrivelse av

Veldig god beskrivelse av området rundt, etter min mening, Romas flotteste severdighet. Atmosfæren i Pantheon og på Piazza della Rotonda må oppleves - til alle døgnets tider!

Alle som er i Roma må dra

Alle som er i Roma må dra innom Pantheon. Det er et helt fantastisk byggverk. Særlig med tanke på når det ble oppført

Spisestedet: Antonio i Via

Spisestedet: Antonio i Via dei Pastini 12. er et skikkelig kultsted, med kø til fortauskanten om man ikke har bestilt. Romaseminaret med Stein og Jan P. skal spise her - om vi får plass?? jph